Hooikoorts, allergie en pollen

Hooikoorts heeft niets te maken met koorts of hooi. Vroeger werd gedacht dat de klachten ontstonden door het hooien. Hooikoorts is een seizoensgebonden vorm van allergie. Niet alleen graspollen maar ook het stuifmeel van bomen, struiken, bloemen en granen leidt tot klachten. Planten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bestuiving met stuifmeel. Bij veel planten en bomen wordt dit door insecten van de ene naar de andere gebracht.

Andere planten zijn voor bestuiving afhankelijk van de wind. Op droge en zonnige dagen wordt stuifmeel in grote hoeveelheden in de lucht gebracht. Dan zijn de klachten het hevigst. Op regenachtige dagen nemen de klachten af omdat de pollen minder de kans krijgen door de lucht te zweven. Er zijn oogdruppels die de irritatie van pollen in de lucht kunnen verzachten. U kunt deze kopen bij uw opticien.

Het hooikoortsseizoen duurt ongeveer van februari tot en met september met een piek tussen april en juli, omdat dan de grassen bloeien. De meeste problemen worden veroorzaakt door grassen, berken, wilgen en hazelaars. Ook de weegbree en bijvoet produceren stuifmeel dat hooikoorts kan veroorzaken.

Wat kun je zelf doen?

  • vastgeplakte oogleden kun je losweken met een watje met gekookt en afgekoeld water
  • gebruik bij voorkeur make-up en oogverzorgingsproducten die hypo allergeen zijn, op natuurlijke basis.

De producten van Opthalmic Eyecare vallen hieronder en zijn verkrijgbaar bij Toff Optiek.

  • draag een zonnebril om je ogen tegen fel licht te beschermen
  • houd ramen en deuren gesloten, ook ‘s nachts (plaats desnoods een hooikoortsfilter of pollenhor, verkrijgbaar bij de medische speciaalzaak)
  • let op je weerstand: eet goed, slaap goed, beweeg en vermijd stress
  • luister naar het pollenweerbericht.

    hooikoorts kalender Toff Optiek

 

Share
 

bezoek onze facebook pagina