Verklein de kans op macula degeneratie met de juiste voeding

groentenDoor de juiste voeding kunt u de kans verkleinen dat u de oogziekte macula degeneratie krijgt. Antioxidanten zorgen ervoor dat het buitenste deel van het netvlies en vaatvlies beter beschermd worden tegen oxidatieve stress.

Glaucoom vroegtijdig te herkennen

Glaucoom vroegtijdig herkennenVroegtijdige glaucoomscreening kan pijnloos en eenvoudig onnodige blindheid voorkomen. De ziekte Glaucoom komt veel voor en leidt tot gezichtsvelduitval. In het begin blijft dit vaak onopgemerkt omdat het langzaam gebeurt. Pas als er al uitgebreide schade is opgetreden, ontdekken patiënten dat er iets mis is.

Nachtblindheid door gen

Veel mensen hebben last van nachtblindheid. Maar waar komt dit vandaan? Onderzoekers van het Academisch Centrum in Amsterdam hebben een gen ontdekt dat hiervoor verantwoordelijk is. Nachtblindheid zorgt ervoor dat het zicht in de schemering en het donker slecht is en ook overdag is het zicht minder scherp.

Hooikoorts, allergie en pollen

Hooikoorts heeft niets te maken met koorts of hooi. Vroeger werd gedacht dat de klachten ontstonden door het hooien. Hooikoorts is een seizoensgebonden vorm van allergie. Niet alleen graspollen maar ook het stuifmeel van bomen, struiken, bloemen en granen leidt tot klachten. Planten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van bestuiving met stuifmeel. Bij veel planten en bomen wordt dit door insecten van de ene naar de andere gebracht.

Staar: Wazig beeld, dubbel zien, doffe kleuren...

Staar zorgt voor vertroebeling van het zicht. Zelfs een bril biedt dan geen uitkomst meer. Toch is er rond dit onderwerp nog een hoop onduidelijkheid, want wanneer is het nodig om zo’n ingreep te ondergaan? En is het dragen van een bril na de operatie nog steeds noodzakelijk?

Achter de pupil zit een doorzichtige lens die helder moet zijn om goed te kunnen zien. De lens wordt stugger en harder naarmate we ouder worden. Daarnaast kunnen de eiwitten in de lens samenklonteren waardoor we een vertroebeld beeld krijgen. Meestal ligt het dus aan de veroudering, maar staar kan ook aangeboren of het gevolg van een ziekte zijn.

 

bezoek onze facebook pagina