Verkeerd gebruik lenzen neemt toe

Oogartsen krijgen steeds vaker te maken met contactlensdragers met ernstige bacteriële infecties van het hoornvlies. Volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) is dit het gevolg van de vrije verkoop van contactlenzen, zo meldt het ANP. Steeds meer mensen kopen hun lenzen in de drogist, supermarkt of bestellen ze via internet. Daar krijgen ze dan weinig voorlichting bij over een goed gebruik.

Wondje
De meeste problemen ontstaan bij zachte lenzen. Deze lenzen zitten heel comfortabel waardoor je het nauwelijks voelt als je bijvoorbeeld een vuiltje in je oog hebt. Zo kan er al gauw een wondje ontstaan. Wie ondanks dit geblesseerde oog toch lenzen indoet, geeft bacteriën en schimmels de kans om zich in het wondje te nestelen. Als je lenzen blijft dragen verergert de infectie, waardoor uiteindelijk het hoornvlies beschadigd kan raken. Hierdoor kun je je gezichtsvermogen verliezen.

Oogarts Annet Geerards ziet in het Oogziekenhuis in Rotterdam (OZR) jaarlijks zo’n vijftig mensen met ernstige complicaties aan de ogen, veroorzaakt door lenzen. Minder ernstige complicaties, zoals rode en geïrriteerde ogen of een lichte ontsteking komen veel vaker voor. Voorzitter A. Rouwen van de Werkgroep Contactlenzen van het NOG ziet in zijn eigen praktijk in het Universitair Medisch Centrum Utrecht ongeveer twee ernstige gevallen per maand. "De indruk bestaat dat het aantal ernstige ooginfecties toeneemt”.

Lenzenvloeistof
Problemen met de ogen worden ook veroorzaakt omdat mensen zomaar de eerste de beste fles lenzenvloeistof uit het rek bij de drogist trekken. Lenzenvloeistof kan allergische reacties veroorzaken. Dit bleek bijvoorbeeld toen drogisterij het Kruidvat de samenstelling van zijn lenzenvloeistof veranderde: volgens consumentenprogramma Radar kwamen er honderden klachten binnen van mensen die rode en geïrriteerde ogen kregen na het gebruik van de nieuwe vloeistof.

Ook de zogenaamde permanent wear lenzen -lenzen die je een bepaalde periode dag en nacht in kunt houden- zijn niet zonder risico’s. Uit onderzoeken blijkt dat het niet gezond is de lenzen 's nachts in te houden omdat je dan je oogleden gesloten houdt waardoor de kwaliteit van de zuurstof in het oog minder wordt. Dit verhoogt het risico op infecties.

Regulatie
In 2002 kwam Kamerlid Buijs al met een motie om de vrije verkoop van contactlenzen te reguleren. Zowel de Gezondheidsraad als minister Hoogervorst van Volksgezondheid vonden dit echter niet nodig. Volgens hen lag het niet zozeer aan de optometrist, maar ontstaan de problemen vaker bij de gebruiker die niet goed met de lenzen omgaat. Wel zou het volgens hen handig zijn als het voor de klant duidelijk zou zijn of hij met een gecertificeerde lenzenverkoper van doen heeft.

Het NOG opent binnenkort een meldpunt voor artsen om in kaart te brengen hoe erg de problemen zijn. Met deze gegevens hoopt de organisatie de Gezondheidsraad te overtuigen van de ernst van het probleem.

Enkele tips voor een goed lenzengebruik:

  • Bij geïrriteerde, rode of ontstoken ogen meteen naar de huisarts.
  • Laat je lenzen opmeten door een opticien/ contactlensspecialist.
  • Laat elk half jaar je ogen controleren Gebruik een goed merk lenzenvloeistof
  • Maak je lenzen niet 'schoon' met speeksel, dit is niet steriel
  • Geen lenzenvloeistof in een stomende badkamer laten staan
  • Draag je lenzen liever niet ’s nachts
Share