Nieuwe lensmaterialen

Let op: (voormalig) contactlensdragers gezocht. In het kader van onderzoek naar nieuwe contactlensmaterialen zijn wij op zoek naar mensen die problemen hebben (gehad) met het dragen van zachte contactlenzen.

Verkeerd gebruik lenzen neemt toe

Oogartsen krijgen steeds vaker te maken met contactlensdragers met ernstige bacteriƫle infecties van het hoornvlies. Volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) is dit het gevolg van de vrije verkoop van contactlenzen, zo meldt het ANP. Steeds meer mensen kopen hun lenzen in de drogist, supermarkt of bestellen ze via internet. Daar krijgen ze dan weinig voorlichting bij over een goed gebruik.

Silicone Hydrogel lenzen

Zachte contactlenzen zijn zuurstofdoorlatend doordat ze voor een deel uit water bestaan. Het watergehalte van zachte lenzen varieert van 38% (laagwatergehalte en laag-zuurstofdoorlatend) tot 74% (hoogwatergehalte en hoog-zuurstofdoorlatend). Om de veiligheid van het hoornvlies zo goed mogelijk te waarborgen, werden steeds vaker hoogwatergehalte lenzen toegepast. Echter, met alle airconditionings en computers, werd het comfort steeds vaker beperkt door uitdroging van de lenzen. Hoe meer water er in de lens zit, hoe meer water kan verdampen en des te meer wordt traanvocht opgezogen om de lens in zijn vochtbehoefte te voorzien.