Vormstabiele lenzen

Deze lenzen zijn er tegenwoordig in allerlei nieuwe materialen en pasvormen. Het draagcomfort is aanmerkelijk verbeterd en op langere termijn zijn het meestal de voordeligste lenzen. Ze gaan namelijk vaak veel langer mee dan zachte lenzen. Ook voor mensen met hogere cilinders zijn er veel meer mogelijkheden bij dit type lens.

Het is de taak van de contactlensspecialist om naast een goede gezichtsscherpte, de lens zodanig aan te meten dat er een goede ventilatie en een correcte drukverdeling plaatsvindt. De vormstabiele contactlens wordt met een nauwkeurigheid van 0.05 mm aangepast.

Het hoornvlies verandert, net als de rest van ons lichaam. Het is daarom wenselijk 2 x per jaar de pasvorm in relatie met het hoornvlies te laten controleren door de contactlensspecialist. Een langzaam wijzigende hoornvliesvorm en de hierdoor geleidelijk incorrect verlopende pasvorm van de contactlens wordt door de drager niet bijtijds opgemerkt. Een niet correct passende vormstabiele contactlens kan tot (tijdelijke) vervorming, beschadiging of zelfs (blijvend) litteken van het hoornvlies leiden.

Alleen bij half jaarlijkse controle door de contactlensspecialist kunnen aandoeningen als deze tijdig worden herkend en door een nieuwe aanpassing worden voorkomen. Een goed passende vormstabiele contactlens gaat, afhankelijk van de materiaalsoort, gemiddeld 2 tot 3 jaar mee.

 

Share
 

bezoek onze facebook pagina