Veel gestelde vragen

1.  Wat als ik last krijg van droge ogen?
Indien u last heeft van droge ogen, overleg dan met uw opticiën of een traansupplement in de vorm van oogdruppels (zogenaamde 'kunsttranen') kan helpen. Deze oogdruppels helpen het oog en de lens vochtig te houden. Voor zowel vormstabiele (harde) contactlenzen als voor zachte lenzen zijn dit soort middelen op de markt. Er bestaan inmiddels ook lenzen die beter geschikt zijn voor mensen met droge ogen, zodat zij ook lenzen kunnen blijven dragen.

Veel mensen hebben last van droge ogen op de werkvloer. Met name airconditioned kantoren zorgen nog al eens voor overlast. Controleer de luchtvochtigheid eens. Soms kan een bevochtiger wonderen doen. Ook tijdens een vliegreis kunnen uw lenzen minder comfortabel aanvoelen. De luchtvochtigheid in een vliegtuig tijdens een lange vlucht is namelijk gehalveerd ten opzichte van normaal. Het droge gevoel dat veel contactlens-dragers hierdoor ervaren is niet schadelijk, maar wel vervelend.

2. Als ik veel achter mijn PC zit, heb ik minder comfort van mijn lenzen.
Door beeldscherm gebruik knippert u minder dan normaal. Omdat u knipperen niet bewust doet is hier weinig aan te doen. Er zijn tegenwoordig echter zachte lenzen die veel beter hun vocht vast houden en daardoor bij langdurig beeldscherm gebruik veel prettiger zijn.


3.  Kan ik oogdruppels gebruiken met contactlenzen in?
Medicijnen in de vorm van oogdruppels (zoals bijvoorbeeld voor hooikoorts of bij droge ogen) kunnen alleen gebruikt worden in combinatie met vormstabiele (harde) contactlenzen. Het is meestal geen probleem om gelijktijdig bij het dragen van vormstabiele contactlenzen oogdruppels te gebruiken. Dit geldt overigens niet als de lenzen sterk vervuild zijn. In die situatie kunnen medicamenten gemakkelijk aan de lens hechten.

Bij zachte lenzen is het verhaal anders. Een zachte contactlens werkt als een soort spons en neemt bestanddelen van de oogdruppels op. Meestal is dat niet wenselijk. Met name oogdruppels die benzalkoniumchloride als conserveermiddel bevatten moeten niet in contact met een zachte contactlens gebracht worden. Deze stof bindt namelijk aan een zachte contactlens en kan dan schadelijk voor het oog zijn. Aan dragers van zachte contactlenzen wordt dan ook geadviseerd om na het toedienen van oogdruppels minimaal een half uur te wachten voordat de zachte contactlenzen ingezet worden.

Share
 

bezoek onze facebook pagina