Onderhoud

Algemene onderhoud aanwijzingen voor contactlenzen

Contactlenzen kunnen verzamelplaatsen zijn voor vuil, bacteriën, chemicaliën (zoals haarspray) en afscheiding van het oog zelf. Deze stoffen kunnen neerslaan vanaf het moment dat u uw lenzen inzet.

In de meeste gevallen ziet u zelf niet eens dat uw lenzen vuil zijn. Maar u merkt het vaak wel aan een droog gevoel en/of minder draagcomfort (u bent zich als het ware bewust van uw lenzen, soms de hele tijd, soms alleen tegen de avond). Dit kunnen signalen zijn dat uw lenzen vuil zijn. En daarnaast kunnen vuile lenzen ook allerlei soorten ooginfecties veroorzaken. Indien u dit soort klachten blijft houden terwijl u er zeker van bent dat u uw lenzen goed reinigt, bezoek dan altijd uw contactlensspecialist. Misschien is er wel iets anders aan de hand! Wees zuinig op uw ogen.
Alhoewel er veel verschillende soorten vloeistoffen op de markt zijn waarmee u uw lenzen kunt onderhouden, zijn er een paar algemene richtlijnen die altijd en overal van pas komen:
1.   Was uw handen voordat u uw lenzen aanraakt. Spoel uw handen ook goed af, want zeepresten kunnen via uw lenzen in uw ogen komen en zodoende irritatie veroorzaken.
2.   Droog uw handen met een stofvrije handdoek of tissue.
3.   Gebruik nooit producten die over de datum zijn, of die langer dan drie maanden open staan.
4.   Zorg er voor dat de punt van de fles met vloeistof nooit ergens mee in aanraking komt. Hierdoor kan de vloeistof namelijk besmet raken.
5.   Een lenshouder kan ook een bron van bacteriën zijn. Spoel uw lenshouder daarom altijd goed af na gebruik en laat hem open drogen. Vervang uw lenshouder daarnaast regelmatig, het liefst 1 keer per maand.
6.   Stop uw lenzen nooit in uw mond. Uw mondholte bevat bacteriën die geen schade in uw mond zullen aanrichten, maar juist weer wel in uw ogen.
7.   Wissel nooit lenzen met andere contactlensdragers. Het is onhygiënisch en daarnaast worden lenzen door de contactlensspecialist speciaal op maat aangepast voor uw ogen. En geen twee paar ogen is gelijk!

Download hier onze onderhoudstips:

Onderhoudstips pdf

Share
 

bezoek onze facebook pagina