Inzetten en uitnemen

Voordat u begint uw lenzen in of uit te doen, moet u natuurlijk de juiste "werkomgeving" creëren. Zo'n omgeving moet hygiënisch zijn en tenminste voldoen aan de volgende voorwaarden:
1. Was uw handen met (crèmevrije) zeep en spoel ze grondig af. Zeepresten kunnen namelijk via uw handen en lenzen in uw oog komen. Dat kan irritatie veroorzaken. Ook crèmes en make-up kunnen op deze wijze in uw oog komen en irritatie en/of slecht (wazig) zicht veroorzaken.
2. Droog uw handen goed af met een pluisvrije, schone doek. Als uw vingers nat zijn, wordt de lens wat platter en zodoende wil de lens nog wel eens aan uw vinger blijven kleven.
3. Als u boven een wasbak staat als u uw lenzen indoet, sluit dan voor de zekerheid de afvoer af. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
4. Behandel uw lenzen altijd in dezelfde volgorde bij het in- en uitdoen. Zo voorkomt u verwisselingen.
5. Volg altijd het advies op van uw specialist met betrekking tot het omgaan met en het verzorgen van uw contactlenzen. Inzetten van contactlenzen vereist als u pas lenzen draagt wat handigheid, maar het went vrij snel. U kunt onder andere als volgt te werk gaan:
1. Open de lenshouder en giet de bewaarvloeistof met lens en al op uw handpalm.
2. Spoel eventueel de lens nog even af met verse vloeistof.
3. Plaats de lens op het topje van uw wijsvinger.
4. Controleer of uw lens niet binnenstebuiten zit.

inzetten goed

inzetten fout

 

 

 

 

5. Trek uw bovenste ooglid naar boven met de middelvinger van uw vrije hand.
6. Trek uw onderste ooglid naar beneden met de middelvinger van de hand waarop de lens zich bevindt.
7. Kijk naar boven en plaats de lens rustig op de sclera van uw oog onder de iris.

lens inzetten

 

 

 

 

8. Als de lens eenmaal op uw oogwit zit, kijk dan voorzichtig naar beneden om de lens goed op zijn plaats te krijgen. Blijf hierbij uw bovenste ooglid vasthouden.
9. Laat uw bovenste ooglid langzaam los, en sluit voorzichtig uw oog even.
10. Knipper een paar keer om uw lens te centreren (in het midden van uw oog te krijgen).
11. Soms kunnen tijdens het indoen van de lenzen kleine verontreinigingen op de verder schone lens terechtkomen. Dit veroorzaakt ongemak als de lens eenmaal op uw oog zit. Om deze stofjes te verwijderen kunt u de lens in uw oog met de vinger even opzij duwen, naar het oogwit toe, en weer terug. Als dat niet helpt, neemt u de lens uit, spoelt u hem af en zet u hem weer in.

Tip: heeft u veel moeite de knipperreflex van uw oog in bedwang te houden en knippert u de lens dus telkens weer uit? Probeert u dan uw bovenooglid omhoog te houden door uw wimperharen vast te klemmen tussen uw wijsvinger en uw huid. Tip: als u de lens niet op de iris krijgt, probeer dan met uw ogen dicht de lens met de toppen van uw vingers voorzichtig de goede kant op te masseren.

Uitnemen van de contactlenzen
Uitdoen van uw lenzen lijkt moeilijker dan het is. U kunt de volgende stappen volgen:
1.Terwijl u naar boven kijkt, trekt u uw onderste ooglid naar beneden met de middelvinger van de hand waarmee u de lens uit gaat halen (afbeelding 1).
2.Breng uw wijsvinger zo dicht bij uw oog tot u de onderste rand van uw lens raakt.
3.Schuif de lens naar beneden tot op uw oogwit.
4.Knijp voorzichtig in de onderste rand van de lens met uw duim en wijsvinger (afbeelding 2).
5.Trek de lens uit uw oog.

lens uitnemen

 lens uitnemen

 

 

 

{flowplayer}images/videos/ciba.mp4{/flowplayer}

Share
 

bezoek onze facebook pagina